Pisla_Kotakeittiö_Gourmet

 

HERKULLISIA RESEPTEJÄ

 

Peter Franzenin Kotakeittiö®herkku

2 kpl lohifile 500 – 700 g/kpl
Merisuola
Santa Maria Extra Fine Lemon Pepper pippurisekoitus
Voi
1 tai 3 tähden Jaloviina mieltymyksen mukaan

Suolaa fileet n. 2 tuntia ennen valmistusta merisuolalla. Aseta fileet vastakkain jääkaappiin suolautumaan. Vajaan parin tunnin päästä pese ylimääräinen suola pois ja kuivaa fileet talouspaperilla.

Aseta file loimulaudalle, nahkapuoli lautaa vasten ja pyrstö ylöspäin. Mausta fileet Santa Marian pippurisekoitteella, määrä maun mukaan. Kiristä loimulaudan RST ruoto kalan lihaa vasten ja aseta lauta tulen lähelle, sopiva etäisyys tuleen on niin että voit pitää n. 10 sek. kättä fileen edessä.

Tunnin loimutuksen jälkeen voitele file sulalla voilla ja vie kalaa lähemmäs tulta jotta pintaan tulee kaunis väri. Kun kala on tasaisen kypsä ja ruskean sävyinen, nosta file lautoineen pois ja pirskottele Jaloviinaa maun mukaan fileen päälle sekä sytytä fileen pinta tuleen (liekitys onnistuu kun kala on kuuma ja toimitaan nopeasti). Liekityksen jälkeen poista RST ruoto ja tarjoile valmis kala laudan päältä.

Lohifileet tarjoillaan uusien voiperunoiden sekä pirteän kirsikkatomaatti - mozzarellasalaatin kera.

Jälkiruuaksi nautitaan kunnon nokipannukahvit sekä tujaus Jaloviinaa, joko yhdessä tai erikseen.

Valmistusaika n. 2 tuntia.

Jaloviinaa voi nauttia maun mukaan valmistuksen kaikissa vaiheissa, kunhan muistaa jättää pienen tilkan liekitystä varten..


Loimutettu kala (neljälle)

2 lohi-, kirjolohi- tai siikafilettä
1 tl hienoa suolaa/file
Muita mausteita maun mukaan esim. sitruunapippuri.

Painele loimutuslaudan kalapidike kaarelle. Nosta file laudalle pääpuoli alaspäin. Ripottele fileelle n. 1 tl hienoa suolaa. (Paras lopputulos syntyy, jos file saa suolaantua etukäteen 1-2 h). Paina rauta kiinni kalaan. Aseta foliopala telineen ja laudan väliin, niin fileestä valuva rasvaei sotke tulisijaa, vaan jää foliokouruun. Nosta lauta telineeseen tulisijan reunalle. Paras loimutusaika miedon tulen läheisyydessä on 1-2 tuntia riippuen kalan koosta.

Tuulisella säällä sijoita loimulaudan selkä tuulta päin ja kallista sitä tulen koon mukaan.


Savustettu liha

500 g filettä tai sisäpaistia
3 rkl merisuolaa
Savustukseen:
1-2-rkl leppäpurua
1-2 sokeripalaa
5 dl vettä

Suolaa liha ja anna sen maustua vähintään yhden yön yli. Aseta puukansisavustimen pohjalle leppäpuruja ja sokeripala. Nosta päälle valumaallas ja siihen vesi (5 dl). Nosta lihat ritilälle. Kypsennä miedolla tulella noin 20-30 minuuttia.

Kääri file voipaperiin ja folioon ja anna sen jäähtyä. Jos savustat suurempia määriä (esim. 2 kg) pitenee savustusaika 45-60 minuuttiin. Lisää silloin myös purua 1 rkl/kg.


Herkkuvartaat (neljälle)


600-800 g possun-, lampaan- ja naudanlihapaloja
Kastike:
2 valkosipulinkynttä
3 rkl valkoviinietikkaa
2 tl merisuolaa
3 rkl tomaattisosetta
1 rkl soijakastiketta
2 paprikaa
1 kesäkurpitsa
200 g tuoreita herkkusieniä

Sekoita kastikkeen ainekset. Anna lihapalojen marinoitua liemessä yön yli. Lisää paloitellut kasvikset. Pujota ainekset varrastikkuihin ja kypsennä vartaita hiilloksen yllä 20-30 minuutin ajan.


Possupihvit ja uuniperunat (neljälle)

800 g possun sisä- tai ulkofilettä
2 rkl voita tai öljyä
2 rkl rosepippuria
2-3 tl suolaa

Tee pestyihin perunoihin reikiä haarukalla. Kiedo perunat yksitellen kaksinkertaiseen alumiinifolioon. Kypsennä perunat hiilloksen reunalla 45-60 minuutin ajan riippuen perunan koosta. Poista lihojen pinnasta liika rasva ja kalvot. Paloittele fileet annospaloiksi ja painele pihveiksi. Kuumenna rasva pannulla ja ruskista siinä lihapalat (1min/1cm/puoli).

Mausta pihvit suolalla ja rosepippurilla. Tarjoa smetanan, sipulisilpun ha säilöttyjen luumujen tai marjojen kanssa.